De enige bekende bijwerking van wietolie met THC (niet met THC-A of CBD) is dat je er high van kunt worden als je te veel in één keer oraal inneemt.
Als je net begint met wietolie is het echter wel belangrijk dat je de dagelijkse dosis langzaam opbouwt, met hooguit één druppeltje extra per dag. Als je gelijk met grote dosissen begint, kan je lichaam van slag raken. Dat is met een natuurlijk middel als THC-olie niet anders dan met reguliere medicijnen.
Je kunt je even niet zo lekker voelen, duizelig, of misselijk. In uitzonderlijke gevallen kregen mensen zelfs paniekgevoelens, verlammingsverschijnselen en zo’n droge mond en keel dat ze bijna niet meer konden drinken.
Als je nog nooit geblowd hebt of high geweest bent, kan zo’n roes best een beangstigende ervaring zijn. Je kunt even helemaal de weg kwijt zijn of hallucinaties krijgen.
Al deze verschijnselen verdwijnen meestal binnen een paar uur weer, maar dit onderstreept wel het belang van te beginnen met niet meer dan één druppeltje per dag.
Mocht je onverhoopt toch in een roes terechtkomen, neem dan wat zoets (zoals chocola) of wat CBD-olie als je die bij de hand hebt, en beweeg veel. Dan gaat het sneller weer over.
Een ander bijkomend verschijnsel kan zijn dat je je emotioneler voelt dan normaal. Wellicht heeft dit ermee te maken dat het zieke lichaam wel voelt dat er (eindelijk) voor de juiste aanpak gekozen is, en dat het herstel nu echt kan beginnen. Zoals gezegd, cannabis lijkt op zoek te gaan naar de kern van het probleem. Als dat probleem een overmaat aan stress is of een trauma (zie onze gebruiksaanwijzing) kan dit opeens bij je binnenkomen en daar kun je emotioneel op reageren. Het beste is om het gewoon te laten gebeuren en er zo snel mogelijk mee aan de slag te gaan.
Verder heeft mediwiet, vooral in de vorm van wietolie, ook een ontgiftende werking. Dus je kunt er ook wat koortsig van worden, overmatig gaan zweten of aan de diarree raken. Die gifstoffen worden immers losgemaakt uit je weefsels en organen en moeten eerst weer je lymfestelsel en de bloedbaan in voordat ze naar buiten gewerkt kunnen worden.
Zeker als je lichaam veel te veel gif bevat, zoals vaak het geval is na langdurig medicijngebruik of een chemokuur, kan het ontgiftingsproces soms behoorlijk heftige vormen aannemen, waar ook braken bij komt kijken.
Maar al deze bijwerkingen verdwijnen doorgaans binnen een paar weken weer.
Sommige wietoliegebruikers ervaren dat ze minder lijken te dromen tijdens hun slaap dan voorheen, of de dromen althans minder goed kunnen herinneren wanneer ze wakker worden. Dat komt waarschijnlijk doordat de REM-slaap korter duurt wanneer je cannabis gebruikt, en de REM-slaap is de fase waarin de dromen het meest helder zijn en het best onthouden worden.
Tijdens de diepe slaap die volgt op de REM-slaap dromen we waarschijnlijk net zoveel als tijdens de REM-fase, maar we kunnen ons het nauwelijks meer herinneren als we ontwaken. Hoewel dit bijverschijnsel van wietoliegebruik absoluut geen kwaad kan (het is juist een teken dat er snel een diepe slaap bereikt wordt), ervaart men dit soms wel als jammer.
Een hardnekkig misverstand over cannabis is dat je er psychoses van kunt krijgen. Dit is echter al meerdere malen via wetenschappelijke studies ontkracht.
Sommige verstokte blowers kunnen wel degelijk last krijgen van geheugenverlies en psychotische aandoeningen, maar dat lijkt eerder het gevolg te zijn van het teveel aan giftige pesticiden dat ze binnenkrijgen door het roken van bespoten wiet.