THC-olie helpt borstkanker bestrijden

Door Shanna Pettens, 9 oktober 2021

Borstkanker treft één op zeven vrouwen en is daarmee veruit de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen.

Pink Ribbon

Bewustmaking en screening hebben er de laatste jaren toe geleid dat de ziekte vaak in een vroeg stadium ontdekt wordt, wat de overlevingskansen van de patiëntes aanzienlijk doet toenemen.

Desondanks eist borstkanker in Nederland alleen jaarlijks zo’n 3.000 levens. Met de campagne “Oktober = borstkankermaand” brengt Pink Ribbon de ziekte deze maand extra onder de aandacht.

De meest gebruikelijke behandeling voor borstkanker is chemotherapie. De effectiviteit van deze behandelingsvorm wordt betwist en hij levert doorgaans veel bijwerkingen op, die gaan van misselijkheid tot haaruitval. Onderzoekers gaan daarom op zoek naar alternatieve behandelmethoden. Uit een recente studie blijkt dat THC-olie verschillende vormen van borstkanker helpt bestrijden.

Vertraagde tumorgroei en celafbraak

Studies met proefdieren en menselijke cellen hebben aangetoond dat THC-olie de groei van kankercellen afremt en ze zelfs kan doen afsterven. De psychoactieve stof uit de cannabisplant werkt daarbij op verschillende fronten: ze remt de tumorgroei af, gaat uitzaaiingen tegen en stimuleert het afbraakproces van tumorcellen.

THC-olie vertraagt de tumorgroei op twee manieren: enerzijds remt ze de snelle vermenigvuldiging van de kankercellen af en anderzijds zorgt ze ervoor dat de tumor geen voedingsstoffen krijgt. Dat laatste doet ze door de aanmaak van bloedvaten door de tumorcellen tegen te gaan. Op die manier wordt de toevoer van voedingsstoffen die noodzakelijk zijn voor groei geblokkeerd.

Cannabisolie kan helpen bij borstkanker

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat THC-olie de verspreiding van kankercellen naar andere delen van het lichaam verhindert. Aangezien uitzaaiingen vaak agressiever en daardoor moeilijker te behandelen zijn dan de “oorspronkelijke” kanker, vergroot de kans op een succesvolle behandeling daardoor aanzienlijk.

Tot slot stimuleert THC-olie de afbraak van de kankercellen. In principe is celafbraak een natuurlijk proces. Iedere lichaamscel heeft een bepaalde levensduur en als die afgelopen is wordt ze afgebroken. De bouwstenen van de cel worden door het lichaam opgenomen en vaak hergebruikt om een nieuwe cel te vormen. Bij kankercellen ontbreekt dit natuurlijke afbraakmechanisme, waardoor ze in tegenstelling tot gezonde lichaamscellen niet vanzelf afsterven.

THC-olie is in staat om kankercellen af te breken zonder de gezonde cellen eromheen aan te tasten. Sommige wetenschappers geloven dat THC deze bijzondere eigenschap bezit omdat de stof een gelijkaardige functie binnen de cannabisplant heeft. THC zorgt er bij de plant namelijk voor dat zieke en oude delen afsterven. Mogelijk is dit een verklaring voor het feit dat THC zieke cellen herkent en ze helpt af te breken.

THC-olie en chemotherapie

Cannabisolie kan helpen bij borstkanker

Een behandeling met THC-olie kan als alternatief gebruikt worden voor klassieke chemotherapie, maar beiden kunnen ook gecombineerd worden als de patiënt dat liever wil.

Ten eerste kan THC-olie de effectiviteit van de chemo verhogen en ten tweede vermindert ze de nevenwerkingen. De patiënte zal zich daardoor minder ziek voelen tijdens haar behandeling.

Combinatie van THC- en CBD-olie voor het beste resultaat

De geneeskrachtige werking van THC wordt versterkt door CBD. Daarnaast reduceert deze cannabinoïde de “high” die met het gebruik van THC gepaard gaat, waardoor de patiënte de THC-olie beter kan verdragen. Voor kankerbehandeling is het daarom aangeraden om een combinatie van zowel THC- als CBD-olie te gebruiken.

No comments yet.

Leave a comment

Your email address will not be published.