THC-olie en creativiteit

Door Shanna Pettens

Veel kunstenaars, schrijvers en musici gaan er prat op dat ze creatiever zijn als ze cannabis gebruiken. Is dit slechts een indruk of is dit werkelijk zo? Naast de subjectieve ervaringen van gebruikers zijn er duidelijke aanwijzingen dat THC, de psychoactieve stof in cannabis, het divergerende denken stimuleert.

Convergerend versus divergerend denken

Convergerend denken kan omschreven worden als “verticaal” denken. Het refereert aan een lineair gedachtepatroon, gebaseerd op logica. Deze manier van denken wordt ondermeer ingezet om concrete informatie, zoals feiten en getallen, te verwerken en om één juist antwoord op een concrete vraag te vinden. Dankzij ons vermogen om convergerend te denken zijn we in staat om logische problemen, vraagstukken en rekensommen op te lossen.

Creatief denken

Divergerend denken heeft daarentegen te maken met verbeeldingskracht. Deze “horizontale” manier van denken wordt gebruikt om meerdere antwoorden of mogelijkheden te vinden.

Een bekende vorm van divergerend denken is brainstormen. Bij dit proces worden er zoveel mogelijk ideeën verzameld rond een bepaald thema of een losjes omschreven probleemstelling.

Ons vermogen om divergerend te denken zorgt ook voor creativiteit en inspiratie. Een overschakeling van convergerend naar divergerend denken helpt ons om “out of the box” te denken en om niet-platgetreden paden te bewandelen.

THC zorgt ervoor dat we minder remmingen ervaren, waardoor we eerder geneigd zijn om een vastgeroest denkpatroon te doorbreken. Bovendien helpt de psychoactieve stof uit cannabis ons om dingen uit een ander perspectief te bekijken. Tot slot vergroot THC ons vermogen om niet-verwante concepten met elkaar te verbinden.

Dopamine en anandamide

Neurotransmitters

THC stimuleert de aanmaak van dopamine, een stof die ook bekend staat als het “gelukshormoon”. Dopamine stelt ons in staat om de wereld als het ware door een andere lens te bekijken, met meer fascinatie, verbazing en verwondering. Gelijktijdig zorgt de stof ervoor dat we minder negatieve gevoelens ervaren.

Iedereen weet dat angstige gevoelens fnuikend zijn voor het creatieve denken. THC zorgt ervoor dat we ons ontspannener voelen. Doordat onze zorgen naar de achtergrond verdwijnen, ontstaat er meer ruimte voor nieuwe ideeën.

Daarnaast lijkt THC sterk op de lichaamseigen stof anandamide. Anandamide is een neurotransmitter die aangemaakt wordt in onze hersenen en die onze cognitieve functies beïnvloedt, de besluitvorming verbetert en het zelfvertrouwen vergroot. Bovendien helpt de stof bij het vormen van nieuwe neuronale verbindingen wat op zijn beurt het denkproces stimuleert.

Gebruik van THC in het creatieve proces

Cannabis

Het zal niet verbazen dat THC vooral een positieve invloed op het divergerende denken heeft en weinig of geen invloed op het convergerende denken. Op wie THC het meeste invloed heeft, is echter niet volledig duidelijk.

Sommige onderzoekers suggereren dat vooral personen die van nature uit minder creatief zijn baat hebben bij het gebruik van THC, terwijl anderen net geloven dat de reeds aanwezige creativiteit door het gebruik van THC versterkt wordt.

Wanneer kan men best THC gebruiken voor een optimaal resultaat? Ook daarover lopen de meningen uiteen. Sommige creatievelingen gebruiken graag THC voor ze met hun artistieke bezigheid van start gaan, terwijl anderen het creatieve proces en de uitvoering als twee aparte activiteiten beschouwen. Deze personen gebruiken THC om inspiratie en ideeën op te doen en geven hen achteraf vorm.

No comments yet.

Leave a comment

Your email address will not be published.