THC-olie als behandeling voor spanningshoofdpijn, een goed idee?

Door Shanna Pettens, 15 december 2021

Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende vorm van primaire hoofdpijn. ‘Primair’ betekent dat de hoofdpijn de aandoening op zich is en geen symptoom van een andere aandoening, zoals griep of sinusitis (ontsteking aan de neusbijholten). In dat laatste geval spreekt men van secundaire hoofdpijn.

Onderzoek toont aan dat 10% van de Nederlandse bevolking meer dan vijftien dagen per maand last heeft van spanningshoofdpijn. 20% geeft aan minimaal één dag per week met deze vorm van hoofdpijn te kampen. De aandoening blijkt het vaakst voor te komen bij dertigers, niet toevallig een leeftijdscategorie die regelmatig stress ondervindt door de uitdagende combinatie van carrière en gezin.

THC zorgt vaak voor een snelle verlichting bij hoofdpijn

Bij spanningshoofdpijn ervaart de patiënt een doffe, drukkende of zeurende pijn aan beide kanten van het hoofd die meestal gepaard gaat met nek- en schouderklachten. Bij hevige hoofdpijn kan men ook last hebben van misselijkheid. Braken komt dan weer zelden voor. Daarmee onderscheidt deze vorm van hoofdpijn zich van migraine.

Artsen maken een onderscheid tussen episodische en chronische spanningshoofdpijn. Bij de episodische variant heeft de patiënt gedurende enkele dagen, weken of maanden last van hoofdpijnaanvallen. De duur van de aanvallen kan variëren van een half uur tot meerdere dagen. Tussen de aanvallen treden er pijnvrije periodes op, die weken, maanden tot zelfs jaren kunnen duren. Bij chronische spanningshoofdpijn daarentegen verdwijnt de pijn nooit volledig.

De precieze oorzaak van spanningshoofdpijn is niet bekend, maar vermoedelijk spelen zowel psychische als fysieke factoren een rol. De belangrijkste zijn stress en een verhoogde spierspanning van de nek, schouders en het gezicht. Bovendien kan een aanval uitgelokt worden door slaapgebrek, zware lichamelijke inspanning of hormonale schommelingen.

Acute hoofdpijnaanvallen worden meestal behandeld met pijnstillers. Daarnaast schrijven sommige artsen hun patiënten een antidepressivum voor als preventieve behandeling. Hoewel beide medicijnen een positief effect op de hoofdpijn kunnen hebben, zijn er ook belangrijke nadelen aan verbonden. Veelvuldig gebruik van pijnstillers is immers schadelijk voor de nieren en antidepressiva hebben vaak ongewenste neveneffecten, zoals gewichtstoename en een verminderd libido.

Pijnstillende en stress verlagende werking van THC

THC, de psychoactieve en zeer geneeskrachtige stof uit de cannabisplant, zorgt vaak voor een snelle verlichting bij acute spanningshoofdpijn. De sterke pijnstillende werking is meestal al merkbaar in kleine hoeveelheden waarvan de patiënt niet high of stoned wordt. Volgens onderzoekers activeert THC bepaalde routes in het centrale zenuwstelsel die pijnsignalen tegenhouden, waardoor ze de hersenen niet bereiken.

THC-olie gebruiken

Daarnaast ontspant THC de spieren. Aangezien gespannen nek- en schouderspieren als één van de mogelijke oorzaken beschouwd worden, kan de cannabinoïde spanningshoofdpijn op die manier helpen voorkomen.

Tot slot werkt THC ook effectief tegen een andere uitlokkende factor, namelijk stress. Vele cannabisgebruikers geven aan dat ze een stressverlagend effect ondervinden. Een Amerikaanse studie bevestigt dit. De onderzoekers lieten proefpersonen stressvolle taken uitvoeren en maten achteraf hun bloeddruk, hartslag en cortisol-niveau. Uit de resultaten bleek dat de deelnemers die op voorhand THC hadden toegediend gekregen minder stress ervoeren dan degenen die een placebo kregen.

We kunnen dus concluderen dat THC-olie acute spanningshoofdpijn kan verlichten en ook preventief gebruikt kan worden, omdat ze zowel de fysieke oorzaak als één van de belangrijkste triggers aanpakt.

No comments yet.

Leave a comment

Your email address will not be published.