THC blijkt een veelbelovend geneesmiddel bij endometriose

Hoewel de meeste mensen er waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebben, is endometriose een veel voorkomende aandoening onder vrouwen in Nederland. Er wordt geschat dat zo’n 860.000 vrouwen er in meer of mindere mate last van hebben.

Endometriose is meestal een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door de groei van weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies (ook wel endometrium geheten) buiten de baarmoederholte.

Dit weefsel bevat kliertjes die stoffen afgeven, die het omliggende weefsel irriteren. Dit kan bloedingen en ontstekingen veroorzaken. Met als resultaat pijn, verklevingen en soms zelfs onvruchtbaarheid.

Hoe deze aandoening ontstaat, heeft men tot op heden niet kunnen achterhalen. Ook de behandeling ervan is lastig.

THC

Gezien de groeiende populariteit van medicinale cannabis, was een Spaans onderzoeksteam uit Barcelona benieuwd of cannabis wellicht ook bij endometriose iets zou uithalen. Ze voorzagen een aantal vrouwelijke muizen in het laboratorium operatief van endometriose.

Zoals verwacht, lieten de diertjes na enige tijd een verhoogde gevoeligheid in de buik en onrustig gedrag zien. Ook gingen ze lijden aan vergeetachtigheid, wat geassocieerd wordt met endometriale cystes in de buik.

Daarna begonnen de onderzoekers dagelijks THC aan de proefdiertjes toe te dienen.

Resultaten

Ze keken op van het resultaat. Al snel verdwenen de symptonen van pijn en rusteloosheid bij de muizen. Ook ging hun geheugen weer normaal functioneren.

Wat de wetenschappers nog het meest verbaasde, was dat THC ook de groei van het endometrioseweefsel buiten de baarmoeder had weten te stoppen.

We hebben voor het eerst laten zien dat chronische toediening van een matige dosis van de fytocannabino├»de THC pijngevoeligheid en cognitieve stoornissen, geassocieerd met de aanwezigheid van ectopische endometriumcysten, verlicht,” concludeerden de onderzoekers.

“Belangrijk is dat THC ook de groei van ectopisch endometrium remde zonder duidelijke gevolgen voor het vrouwelijke voortplantingssysteem.”

Vervolgonderzoek

Ze zijn zo enthousiast over hun bevindingen, dat ze nu ook willen beginnen met klinisch onderzoek naar het effect van THC op mensen met endometriose. De resultaten hiervan worden de komende jaren verwacht.

Aangezien alle zoogdieren dezelfde CB1- en CB2-receptoren op hun cellen hebben als wij mensen, durven wij wel een voorspelling los te laten op de uitkomst hiervan ­čÖé

No comments yet.

Leave a comment

Your email address will not be published.