Nieuwe studie VS: zorgverstrekkers schrijven graag medicinale cannabis voor

Opnieuw is er een studie uitgekomen in de VS die ongetwijfeld met weinig enthousiasme ontvangen zal worden op de burelen van de grote farmaceuten.

Een team van Amerikaanse wetenschappers wilde in kaart brengen hoe het zat met de deskundigheid van zorgverstrekkers die medicinale cannabis voorschrijven.

Daarbij ging het om zowel professionele zorgverstrekkers met een vergunning als om zelfverklaarde hulpverleners die links en rechts patiënten helpen met veelal zelf geproduceerde cannabismiddelen.

De vraag was of al deze zorgverstrekkers serieus onderwijs en trainingen volgden om zich goed te informeren over de werking van cannabis, en bij welke klachten het eventueel voor te schrijven, of dat men over het algemeen maar wat aanrommelde.

Het onderzoek concentreerde zich vooral op de staat Californië, waar cannabis sinds 1 januari 2017 zowel voor medicinaal als recreatief gebruik gelegaliseerd is (i.t.t. de federale overheid en ons land).
Enkele grappenmakers veranderden voor de gelegenheid de beroemde “HOLLYWOOD” letters destijds in “HOLLYWEED” (zie afbeelding).

Om dit in kaart te brengen, werd er een anonieme, online enquête ontworpen om de niveaus van cannabis-specifiek onderwijs, praktijkkenmerken, indicaties voor medisch gebruik, dosissen, toedieningsvormen en bijwerkingen gerelateerd aan cannabisgebruik te beschrijven.

Deze online enquête werd naar zoveel mogelijk zorgverstrekkers gestuurd die ogenschijnlijk ook in medicinale cannabis voorzagen. Hij werd 171 keer ingevuld.

Resultaten

De uitkomsten waren verrassend positief: maar liefst 95,5% van de gelicenseerde zorgverstrekkers had professionele training gevolgd om zich van de werking van medicinale cannabis op de hoogte te stellen.
Opvallend was dat dit ook gold voor 76,9% van de zorgverstrekkers die zonder vergunning werkten.

De meeste gelicenseerde zorgverstrekkers schreven cannabis voor als complementair middel naast een farmaceutisch medicijn (83,15%).

Maar wat vooral opvallend was, was dat 71,9% van hen rapporteerden dat zij mediwiet ook regelmatig als vervanger van farmaceutica voorschreven.

Het ging dan vooral om cannabis met een hoog gehalte aan delta-9-tetrahydrocannabinol (THC), dat bij voorkeur via de vaporizer ingenomen werd. En om cannabis met CBD, dat vooral oraal werd ingenomen.

Geruststellend

Al met al bleek de wereld van de medicinale cannabis, die vaak nog als een cowboywereld getypeerd wordt door met name het medisch establishment, een stuk professioneler georganiseerd te zijn dan gedacht.

De conclusie van het onderzoeksteam luidde dan ook: “Individuen die het medicinaal gebruik van cannabis aanbevelen, lijken zelf een professionele standaard te genereren in afwezigheid van formele klinische richtlijnen.

Met andere woorden: het komt waarschijnlijk wel goed met die mediwiet 🙂

No comments yet.

Leave a comment

Your email address will not be published.