Nieuw onderzoek toont aan: medicinale cannabis veelbelovend als geneesmiddel voor COVID-19

Tot opluchting van velen lijkt het coronavirus wereldwijd op z’n retour te zijn. Geografisch onderzoekers zoals Maurice de Hond stelden vast dat de omstandigheden voor het virus tijdens het afgelopen voorjaar achteraf gezien ideaal waren om uit te breken (lage temperaturen, hoge luchtvochtigheid, weinig zon) en dat die omstandigheden nu al zo veranderd zijn dat er voorlopig weinig kans lijkt op een zogenaamde ’tweede golf’.

Bovendien zijn er inmiddels zoveel andere zaken bekend geworden over het virus en de manier waarop zo’n uitbraak kan ontstaan (namelijk via zogenaamde “super spread events“, oftewel door met veel mensen langere tijd binnen in een matig geventileerde ruimte te verkeren) dat het voorkomen hiervan in de toekomst waarschijnlijk ook makkelijker zal worden.

Ook over de werking van het virus is inmiddels meer bekend worden. Het virus blijkt het ijzermolecuul in de hemoglobine in onze rode bloedcellen aan te vallen, waardoor de opname van zuurstof moeilijker wordt, met benauwdheid tot gevolg. Toen nog niet duidelijk was waar deze benauwdheid vandaan kwam, werden coronapatiënten in het ziekenhuis vaak aan de beademingsmachine gelegd. Maar dat loste het probleem niet op en putte coronapatiënten vaak juist nog verder uit, waardoor er veel kwamen te overlijden.

Ziekenhuispatiënt

Pas toen duidelijk werd dat niet hulp bij de ademhaling, maar juist de toediening van extra zuurstof voor veel verbetering bij de patiënten zorgde, werd de behandelmethode aangepast en begon het aantal mensen dat op de Intensive Care-afdeling belandde, te dalen.

Hydroxychloroquine en vitamine C

In veel landen (o.a. Brazilië, China, India, Rusland, Australië, Engeland, Japan, Turkije en Marokko) werd bovendien de behandeling in de eerste lijn herzien door er een combinatie van het oude anti-malariamiddel hydroxychloroquine (HCQ), zink en een antibioticum aan toe te voegen.

Hierdoor blijken de aanvallen van het virus in de lichaamscellen in de wielen te worden gereden, wat vaak snel voor verlichting bij de patiënten zorgde. Ook de intraveneuze toediening van vitamine C, dat in het lichaam onder meer als een krachtige antioxidant fungeert, leverde veel succes op.

In Nederland en andere westerse landen wordt het medische systeem, inclusief toezichthoudende instanties zoals de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), helaas grotendeels gedomineerd door de farma.

Aangezien de farma momenteel werkt aan een coronavaccin dat hen veel winst moet gaan opleveren, zoals enkele jaren terug gebeurde met de Mexicaanse griep, wordt hier het gebruik van natuurlijke of niet-gepatenteerde middelen zoals HCQ actief tegengewerkt. Dat is natuurlijk treurig, maar gelukkig zijn veel van deze middelen wel beschikbaar bij de apotheek. Dus wie het wil kan er, al dan niet in overleg met de huisarts, vaak toch wel aan komen.

De ongezonde invloed van de farma op ons medische systeem heeft er in het Westen ook voor gezorgd dat de therapeutische werking van medicinale cannabis nog steeds officieel als “niet bewezen” beschouwd wordt, ook al zijn er al talloze wetenschappelijke studies geweest die deze therapeutische werking juist wél aantoonden.

O.a. bij kanker, pijn, hersen- en zenuwaandoeningen, epilepsie, slapeloosheid, MS, ALS, autisme, diabetes, glaucoom, huidaandoeningen en algemene gezondheidsklachten is de helende kracht van cannabis aangetoond.

Cannabis een geneesmiddel voor COVID-19?

Israëlisch onderzoek

Verrassend genoeg lijkt daar nu ook corona bij te komen. Of misschien ook weer niet zo verrassend, omdat het eerdergenoemde gebrek aan zuurstof in de lichaamscellen van coronapatiënten vaak gepaard gaat met een overmaat aan oxidatieve stress (vrije radicalen).

Radicalen zijn atomen en moleculen in het lichaam die vrijkomen bij o.a. de stofwisseling en die een deeltje missen, zoals een elektron. Zuurstofmoleculen zijn ideale donateurs van elektronen aan deze radicalen, waardoor zo’n radicaal weer compleet wordt en zijn oxidatieve werking verliest. Gebeurt dit niet, dan kunnen de ontstekingen in het lichaam steeds erger worden en dit kan een patiënt uiteindelijk zelfs fataal worden.

Van cannabinoïden uit de cannabisplant was al langer bekend dat ze kunnen helpen bij ontstekingsziektes zoals de ziekte van Crohn, artritis en fibromyalgie. In Israël is nu een klinisch onderzoek gestart om te kijken of dit ook geldt voor COVID-19.

De eerste resultaten zijn zeer bemoedigend. Verschillende soorten cannabis blijken ontstekingsremmende eigenschappen te hebben die effectief kunnen zijn bij de behandeling van COVID-19-patiënten.

“We ontdekten tekenen dat cannabinoïden bijdragen aan het geavanceerde weefselnetwerk van intercellulaire communicatie,” verklaarde hoofdonderzoeker Dr. Igal Louria-Hayon, directeur van Rambam’s Centre for Cannabis Research in Haifa.
“Intercellulaire communicatie op basis van cannabisachtige stoffen bestaat ook in het immuunsysteem. Als we begrijpen hoe cannabinoïde componenten worden gebruikt in intercellulaire communicatie, kunnen we deze communicatie helpen beïnvloeden in het geval van een ziekte, deze verstoren of de communicatie mogelijk maken om de gewenste boodschappen over te brengen.”

Om de effecten van cannabis op COVID-19 goed te begrijpen, putten onderzoekers uit monsters van COVID-19-patiënten, die toegankelijk waren via de Biobank-database van Rambam. “We zagen de oprichting van een Biobank-pool voor COVID-19-onderzoek als essentieel voor het verkrijgen van snelle antwoorden en het versnellen van dringend noodzakelijk onderzoek,” legde Dr. Shlomit Yehudai-Reshef, directeur van Rambam Medical Research Institute, uit.

Resultaten

Wanneer de definitieve resultaten van dit Israëlische onderzoek bekend worden en of dit ook zal resulteren in een toevoeging aan het protocol voor de behandeling van coronapatiënten, is op dit moment nog niet bekend.

Voor wie deze resultaten niet wil afwachten en gelooft in de kracht van zelfbehandeling via natuurlijke middelen, zoals wij zelf ook van harte doen, staan onze oliemakers natuurlijk elke dag voor je klaar, zoals je van ons gewend bent.

Bron o.a.: Jerusalem Post

No comments yet.

Leave a comment

Your email address will not be published.