Medicinale cannabis wint aan terrein als behandeling voor MS

Multiple sclerose (MS) is een chronische zenuwziekte die gekenmerkt wordt door het ontstaan van talloze kleine littekens door ontstekingen in de myeline (beschermende laag) rond de zenuwvezels in de hersenen en het ruggenmerg. Dit zorgt vaak voor spasticiteit en pijn, en leidt in een latere fase soms tot verlamming en soms zelfs tot de dood.

De oorzaak van MS wordt officieel beschouwd als “onbekend“, maar er zijn aanwijzingen dat de leefstijl en omgevingsfactoren hier een rol in spelen. Een ongezonde leefstijl leidt immers vaak tot het ontstaan van veel vrije radicalen (oxidatieve stress) in het lichaam, en dat kan weer leiden tot het ontstaan van ontstekingen.

Hoewel er al enige tijd het nodige wetenschappelijk bewijs bestaat voor de werkzaamheid van medicinale cannabis bij MS, verzet de machtige farma zich nog altijd tegen grootschalig toepassen hiervan, omdat de cannabisplant immers niet patenteerbaar is. Hierdoor hebben krachtige cannabismiddelen zoals THC-olie ook nog steeds weinig voet aan de grond gekregen in de zorg, ondanks de vele enthousiaste patiëntenverhalen.

Toch lijkt medicinale cannabis langzaam maar zeker terrein te winnen als behandeling voor MS, waarschijnlijk mede vanwege het feit dat de farmaceutische medicijnen die standaard voorgeschreven worden bij MS, zoals de spierverslappers baclofendantroleen en diazepam, soms maar weinig uithalen en vaak veel bijwerkingen hebben.

Een groep zuid-amerikaanse wetenschappers heeft nu onderzocht hoe het proces van die groeiende populariteit ongeveer verloopt.

Resultaten

Het roken van wiet

Wat ze vonden, was dat het roken van wiet in steeds meer landen wordt aangeraden door artsen bij MS, ondanks dat deze behandelmethode “de traditionele klinische onderzoeken omzeild heeft”.

Daarnaast kon het pionierende farmaceutische bedrijf GW Pharmaceuticals de verleiding toch niet helemaal weerstaan om mogelijk woekerwinsten te gaan binnenhalen wanneer ze de natuurlijke cannabisplant tóch zouden verwerken in een medicijn, en ontwikkelden ze een mondspray genaamd “Sativex” (ook wel “Nabiximols” genoemd).

Via deze spray krijgt de patiënt een combinatie van 2,7 mg THC en 2,5 mg CBD binnen bij ieder pufje. Met de ontwikkeling van deze spray hebben meer landen het voor patiënten met MS mogelijk gemaakt om legaal toegang te krijgen tot cannabisgerelateerde therapieën.

Deze Sativex heeft i.t.t. blowen wél het hele ontwikkelingstraject voor medicijnen doorlopen, en er is inmiddels een “veilige en effectieve” werking vastgesteld bij o.a. MS, pijn en urinewegsymptomen. Er zijn meer dan 7.500 patiënten betrokken geweest bij in totaal ruim dertig onderzoeken (waaronder twaalf in het Verenigd Koninkrijk en elf in Italië).

Sativex wordt vooral voorgeschreven bij MS-patiënten bij wie de klachten niet kunnen worden behandeld met de eerdergenoemde spierverslappers. Hoewel de wetgeving, de bureaucratie en de kosten van dit medicijn in veel landen nog zorgen voor vertraging bij het op grotere schaal voorschrijven van dit cannabisproduct, stelden de onderzoekers toch vast dat er een stijgende lijn ingezet is.

Patiëntenervaringen

Cannabis kan helpen bij MS

Voor wie zelf aan de slag wil met medicinale cannabis, staan onze wietoliemakers natuurlijk altijd klaar om hen te voorzien van wietolie, wiet-e-liquid of andere wietproducten (zie het formulier hieronder).

Dat dit inderdaad effectief kan zijn, wordt onderschreven door de verschillende reacties die we door de jaren heen hebben mogen ontvangen van MS-patiënten of hun omgeving.

Deze vonden we zelf de mooiste:

“Mijn tante heeft al sinds jonge leeftijd MS (multiple sclerose). Een ziekte die ervoor zorgt dat heel haar lichaam verlamd geraakt. Momenteel zit ze in fase 8 en de dokter heeft besloten om de medicatie stop te zetten, maw “tijd om dood te gaan”.
Na het horen van dit bericht geraakte mijn tante in een depressie. Doordat ze geen medicatie kreeg bleef ze meer en meer spasmes krijgen.

Uiteindelijk hebben we via iemand die we kennen thc olie gekregen die hij zelf gebruikte. Jammer genoeg wil hij niet zeggen vanwaar hij deze heeft gehaald. Ook heeft hij niks meer en kan er niet meer aan geraken. Mijn tante nam deze olie 1 keer per dag in.
Vanaf de 1ste dag werkte deze olie meteen. Ze sliep 8 uur aan een stuk zonder spasmen. Ze kon haar voeten bewegen. Ze begon te huilen van geluk aangezien ze palliatief verklaard werd. Mijn tante is nog maar 35 jaar en doordat ze die olie innam had ze terug zin in het leven. Ze was ontspannen en uitgerust. Ze bleef ons maar bedanken.”

No comments yet.

Leave a comment

Your email address will not be published.