Gebruiksaanwijzing - Hoe moet ik THC-olie gebruiken?

Korte versie

De gebruiksaanwijzing voor THC-olie is eigenlijk heel eenvoudig.

Begin met één druppeltje onder de tong en houd die daar een paar minuten, liefst zonder te slikken. De THC-olie wordt dan vanzelf opgenomen door de mond.

Als de eerste dag goed verloopt en je geen verschijnselen van high worden ervaart, kun je de dosis de dagen daarna langzaam opvoeren. Doe dit niet met meer dan één druppeltje erbij, anders wordt de kans groter dat er bijwerkingen optreden.

THC-olie is een echt doe-het-zelf-middel. Het is van tevoren niet te zeggen wat voor jou de ideale hoeveelheid THC is en of het voor jou goed werkt om er ook CBD-olie bij te gebruiken. Dat verschilt per persoon, dus dit kun je zelf uitproberen. Luister hierbij goed naar je lichaam.

Je kunt geen overdosis nemen van THC-olie, en dit middel kent verder geen schadelijke bijwerkingen. Het high worden is het enige effect dat de meeste mensen willen vermijden. De grens van high worden is voor iedereen anders, dus de meeste mensen gebruiken steeds een hoeveelheid die onder hun persoonlijke grens blijft.

Ook wordt het veel gebruikt voor het slapen gaan, zodat men in tijdens de slaap niets merkt van een eventuele roes. THC-olie bevordert ook de slaap.

De eerste effecten van THC-olie worden meestal binnen een uur ervaren, soms zelfs binnen een kwartier. Het blijft meestal ruim een dag lang werkzaam.

Lange versie

Begin de eerste keer met één druppeltje onder de tong. Houd dat druppeltje een minuut of 5 onder de tong, liefst zonder te slikken. Als je toch wat doorslikt is dat ook niet erg, maar opname door de mond werkt het beste. Na die paar minuten zul je zien dat het druppeltje grotendeels door de mond is opgenomen. Soms proef je er zelfs niets meer van terug.

Via de mond komen de werkzame stofjes uit wietolie, zoals cannabinoïden en terpenen, in de bloedbaan terecht en zo kunnen ze hun heilzame werk in het lichaam gaan doen. Bij THC-olie is het belangrijkste ingrediënt uiteraard de cannabinoïde THC (tetrahydrocannabinol).

Meestal duurt het even voordat je de eerste effecten begint te merken. Hoe snel, dat verschilt per persoon en ook per aandoening. Parkinson-patiënten kunnen bijvoorbeeld vaak al binnen een kwartier merken dat hun spasmen beginnen af te nemen. Bij andere patiënten kan het soms wat langer duren.

Veel mensen zeggen dat ze de cannabis bijna letterlijk naar de plek voelen gaan waar het het meest nodig is, bijvoorbeeld naar een plek die pijn doet.

Het allerbelangrijkste bij THC-olie is dat je nooit begint met meerdere druppels tegelijk. Sommige mensen hebben zoveel klachten dat ze denken dat ze meteen met vier of vijf druppels moeten beginnen, maar daar vergissen ze zich in. Want het is van tevoren bij geen enkel mens te zeggen hoeveel druppels er precies nodig zijn. En als je begint met meerdere druppels tegelijk, kun je flink high worden.

Hoe voelt high worden?

Hoewel high worden ook fijn kan zijn en je een soort warme roes kan bezorgen waarin allerlei mooie droomachtige beelden elkaar opvolgen, vinden maar weinig patiënten die medicinale cannabis gebruiken het een prettige ervaring. Ze zijn immers op zoek naar verlichting van hun klachten, niet naar een psychedelische trip.

High worden versterkt vaak de stemming die je hebt. Als je je relaxed en vrolijk voelt, kun je in een fijne trip terecht komen, maar als je wat gestresst en bezorgd bent, kan het meer de duistere kant opgaan.

Een opkomende roes kenmerkt zich vaak eerst door een tintelend gevoel in de vingers te krijgen, warm te worden, een veranderend beeld van de werkelijkheid in de ogen, en bijvoorbeeld ook een droge mond en hartkloppingen. Daarna kunnen er hallucinaties komen, tot en met grote spinnen die over de muren kruipen als je niet in de juiste stemming bent.

Het goede nieuws is dat al deze roesverschijnselen onschuldig zijn, en meestal na een uur of 4 weer overgaan. Maar sommige mensen schrikken toch enorm als ze opeens dingen beginnen te zien die er in werkelijkheid niet zijn. Er kan een gevoel van paniek ontstaan, sommigen bellen zelfs naar 112!

Deze dingen zijn allemaal te voorkomen als je gewoon rustig aan begint, dus met één druppeltje onder de tong. Er zijn maar weinig mensen die van één druppeltje al roesverschijnselen krijgen, dus na dat ene druppeltje kun je gewoon eens ervaren hoe het je bevalt. Merk je al verlichting van je klachten? Slaap je beter? Voel je je meer ontspannen? Ben je minder misselijk?

Als de eerste dag van het gebruik van THC-olie je goed bevallen is, kun je dat de dagen erna verhogen naar twee druppeltjes. En daarna naar drie, net zolang totdat je tevreden bent over de effecten, of je eerste roesverschijnselen begint te ervaren.

Verhoog de dosis nooit met meer dan één druppeltje erbij, anders wordt de kans groter dat er bijwerkingen optreden.