skip to Main Content
Cannabisagentschap Moet Legalisering Wiet Begeleiden

Cannabisagentschap moet legalisering wiet begeleiden

In november vorig jaar kondigde de nieuwe Luxemburgse regering aan om cannabis helemaal te willen legaliseren, als eerste Europese land. Uit de antwoorden op vragen die deze maand in het Luxemburgse parlement gesteld werden, blijkt dat de coalitie daarbij grotendeels de Canadese route wil gaan bewandelen.

Monique Pütz

Monique Pütz

Dat betekent waarschijnlijk dat ze er rustig de tijd voor zullen nemen, en dat de legalisatie nog niet dit jaar te verwachten valt. De afgelopen tijd heeft de overheid de modellen in landen waar cannabis nu al legaal is bestudeerd. Met name Nederland en Canada dienden hierbij als rolmodel.

“Het zijn de twee landen waarvan wij het model het belangrijkst vinden in Luxemburg”, legde woordvoerster Monique Pütz van het Ministerie van Volksgezondheid uit.

“Natuurlijk kijk je ook naar andere landen, maar Canada en Nederland zijn tot nu toe de meest interessante opties geweest. Legalisatie werkt in beide landen heel anders.”

Weinig enthousiasme over gedoogbeleid NL

Men concludeerde al snel dat het Nederlandse voorbeeld waarschijnlijk niet de voorkeur verdient. De aanlevering van wiet aan coffeeshops is volledig illegaal en dus een florerende zwarte markt in de hand werkt.

Het volgen van de Canadese route, waarbij de productie en verkoop voor consumptie gelegaliseerd is, ligt dus meer voor de hand. In Canada mag iedereen sinds vorig jaar een paar cannabisplantjes kweken voor eigen gebruik. Er zijn wel strenge regels opgesteld voor iedereen die het wil gaan verhandelen. Dit geldt voor zowel het kweken, produceren of verpakken van cannabisproducten.

Een licentie is slechts twee jaar geldig en wordt niet automatisch verlengd. Bedrijven moeten dus elke keer opnieuw een aanvraag indienen en worden daarbij streng gecontroleerd op het navolgen van de regels.

De staat ontvangt één Canadese dollar (0,67 euro) per verkochte gram wiet aan belasting. De prijs voor de consument bedraagt ​​ongeveer 10 dollar (6-7 euro). Handelaren mogen alleen verkopen aan personen van minimaal 19 jaar oud.

Nieuw cannabisagentschap

De nieuwe coalitie, bestaande uit de Democratische Partij (DP), de Luxemburgse Socialistische Arbeiderspartij (LSAP) en de Groenen (Déi Gréng), wilde verder nog weinig details kwijt over hoe het Luxemburgse legaliseringsproces er de komende tijd uit zal gaan zien. Wel maakte men bekend dat een speciaal op te richten cannabisagentschap dit proces zal gaan begeleiden.

 

Bron: Tageblatt.lu